1. Hyvän mielen viikko

22.03.2020

Miten huolehdin omasta hyvästä mielestä näinä vaikeina viikkoina?

Ensimmäisenä päivänä mietin, mikä päivittäinen asia minun pitäisi tehdä, että minä itse jaksan tulevat viikot. Tiedän, että tarvitsen joka päivä ihan omaa aikaa, hiljaisuutta lasteni äänistä. Etätöitä tehdessä sitä hiljaista aikaa ei tule, jos en itse sitä itselleni huolehdi. 

Päätin lähteä joka päivä lähimetsään kävelylle yksin. Ja sunnuntaisin mieheni kanssa kahdestaan. Huomasin jo tällä ensimmäisellä viikolla kuinka iso vaikutus sillä oli. 

Aamulla opiskelemme yhdessä lasten kanssa ja teen töitä sen verran kuin pystyn koulutehtävien lomassa. Kun ne on saatu tehtyä, lähden kävelylle. Viivyn reilun tunnin. Sen jälkeen jaksan taas lasten kanssa viettää kotona ja pitää heidänkin mielialaa vähän korkeammalla.

Muut keinot koko perheen hyvään mieleen.

Lukujärjestys. Joka päivä meillä on sama aikataulu. Tämä auttaa tekemään pakolliset ja ei välttämättä niin kivat hommat joka päivä, eikä niitä pääse kasaantumaan illaksi tai viikonlopuksi liikaa.

8.00 mennessä aamupala

8.00-11.30 opiskelua ja töitä

11.30-12.00 ruokailu

12.00- loput opiskelut

14.00 välipala

Sen jälkeen minä lähden lenkille ja lapset touhuavat omiaan. 

16.30 ruoka ja iskä tulee kotiin

Loppupäivä tehdään mukavia asioita ja emme ole näytöillä ollenkaan.

20.00 iltapala, iltatoimet ja sänkyyn lukemaan ja nukkumaan.

Sopivina aikoina lapset pitävät välitunteja ja ruokatauotkin vaihtelevat etäopetuksen mukaan. Kotitöitä jokaisella on vähän joka päivä ja niitäkin hoidetaan sopivissa väleissä.

Pelit. Joka päivä pelaamme lasten kanssa yhtä lautapeliä. Eri pelejä eri päivinä. Meiltä löytyy niitä onneksi paljon. Tähän meillä ei olekaan ollut ennen aikaa, mutta nyt on. Se on mukavaa yhteistä tekemistä.

Ulkoilu.  Joka päivä pidämme huolen ulkoilusta jokaisen kohdalla. Ulkoilemme kotipihassa tai lähimetsissä, missä ei ole muita. Olenkin ollut todella iloinen omasta pihasta, missä ei voi olla muita.

Etäkokoukset ja tapaamiset. Meiltäkin on jäänyt välistä kivoja juttuja. Meillä olisi ollut sukukokous tällä viikolla. Pidimme sen videopuheluna viime viikolla. Päätimme, että pidämme joka viikko samaan aikaan. Kuinka piristävää oli nähdä sukulaisia, kuitenkaan lähtemättä mihinkään. Lapset ovat pitäneet omia serkkujensa ja koulukavereiden kanssa.

Kiitollisuuspäiväkirja. Hetken mielijohteesta aloitin instagramissa ensimmäisenä etäpäivänä kiitollisuuspäiväkirjan. Joka päivä laitan yhden kuvan ja yhden aiheen. Neljäntenä päivänä jo tuntui siltä, että voinko tosiaan keksiä 30 hyvää asiaa. Tai mahdollisesti vielä paljon enemmän, jos tämä jatkuu kauemmin, kuin huhtikuun puoliväliin asti.

Mutta sitten mietin, että varmasti jokaisessa päivässä on jotakin hyvää olemassa. Välillä se voi olla jokin tosi iso juttu tai jopa itsestään selvyytenä pidetty juttu. Ja jonakin päivänä se voi olla ihan pikkujuttu tai hetki. Tämäkin on jo auttanut näinä viitenä päivänä minua ajattelemaan positiivisesti.

Positiivisuudella me tästä selviämme! 

Alla minun viiden päivän kiitollisuuden aiheet.

1. päivä. Tekniikka, sen antama mahdollisuudet täällä kotona.

2. päivä. Lautapelien pelaaminen lasten kanssa.

3. päivä. Kevään lisääntynyt valo aamuisin ja iltaisin.

4. päivä. Lapseni sanat minulle. "Äiti, sä et oo kyllä muuttunut yhtään."

5. päivä. Hetki koko perheen kesken, piirtäen, virkaten ja kuunnellen netistä hyvää ohjelmaa.