Ajatuksia yrittäjyydestä

30.10.2019

7 kuukautta yrittäjyyttä takana. Mikä on ollut helppoa, mikä vaikeaa ja mitä olen oppinut?

Se helppous ensin:

Helpointa on ollut miettiä, mitä työtä haluaisin tehdä. Mitä palveluita voisin myydä asiakkaille. Ideoita tulee mieleen enemmän, kuin kerkeän niitä työstämään pidemmälle.

Helppoa on ollut myös tehdä oman yrityksen kirjanpito. Helpoksi sen tekee tietysti oma merkonomin koulutus, mutta myös se, että rahaliikennettä on molempiin suuntiin ollut vielä melko vähän.

Mikä on ollut vaikeaa tai hankalaa?

Hinnoittelua olen joutunut miettimään todella paljon. Siinä pitää ottaa niin monta asiaa huomioon. Minkä verran minulla on tavoitteena saada kuukaudessa itselleni palkkaa, paljonko on kuluja yrityksellä joka kuukausi, paljonko olen valmis tai halukas tekemään töitä.

Ja se vaikein, paljonko asiakas on mahdollisesti valmis maksamaan palveluistani.

Kaikkein vaikeinta on ollut markkinointi. On vaikeaa asettaa itsensä näkyville ja ihmisten tietoisuuteen. Markkinoinnin ideoiminen ei ole tuntunut vaikealta, mutta sen toteuttaminen on. Mikä on se ensimmäinen tehtävä ja mitä voisin ihan ensimmäisenä julkaista sosiaalisessa mediassa? Tekisinkö yritykselle omia tilejä someen, vai muuttaisinko henkilökohtaiset tilit yritystileiksi? Molemmissa on hyvät ja huonot puolet.

Asiakkailleni on varmastikin tärkeää "tuntea" minut jollakin tasolla. Tuttuuden tunne tulee itsellenikin pitkään seuratuista bloggaajista, vaikka enhän minä todellisuudessa heitä tunne. Sitä kautta myös rakentuu jonkinnäköinen luottamus, kun tietää mitä toinen harrastaa, millä asioilla hän päivänsä täyttää ja mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä.

Tämä puoltaisi henkilökohtaisen tilin käyttöä. Siellä olisi valmiiksi paljon minulle tärkeitä asioita olemassa ja sinne olisi "helppo" ruveta lisäämään markkinointia.

Mutta, sitä kautta saa minusta jonkinlaisen kuvan. Haluanko luoda juuri sellaista mielikuvaa itsestäni, vai jotakin muuta?

Mitä olen oppinut?

Etukäteen olisin tarvinnut varoitteluja yhdestä asiasta. Kuinka se puhelin alkuun soi jatkuvasti, ja siellä kaupataan jotakin palvelua mikä yrittäjälle olisi hyvä, ellei välttämätön olla. Haksahdin yhteen, en onneksi kalliiseen puheluun. Sen jälkeen tuli monta soittoa, että olet ostanut tällaisen palvelun ja se on huijausta ja pääset tällä meidän palvelulla eroon siitä edellisestä palvelusta. Kallista lystiä olisi se jälkimmäinen ollut. Hieman asiaa tutkin ja tiedustelin viisaammilta, ja totesin, että ensimmäinen palvelu jonka otin, oli turha ja toinen palvelu, jota en onneksi ottanut, oli huijausta.

Olen oppinut myös sen, että yksin ei tarvitse kaikkea osata. Aina löytyy jostakin tieto tai apu, miten jokin asia kannattaa tai pitää hoitaa. Jos vain uskaltaa avata suunsa ja kysyä.

Ainoastaan ideoinnissa olen yksin. Voin toki kysyä läheisiltä mielipidettä asioihin, ja heiltä saakin hyviä ajatuksia, mutta kukaan ei sano, että tehdään näin. Itse pitää asiat päättää ja sen jälkeen elää seurausten kanssa. Se onkin suolana ja sokerina koko yrittämisessä.