Lasten kaverisynttärit -muistilista

17.08.2020

Lasten kaverisynttäreistä ei kannata ottaa paineita. Ne voi järjestää erittäin pienellä vaivalla tai jos tykkää ja haluaa panostaa niihin paljon aikaa ja vaivaa, sekin on kiva. Meillä on yleensä menty helpon kaavan kautta. Tärkeintä on ollut se, että lapsi on saanut kaverit juhlimaan tärkeää päivää. Useimpina vuosina meillä ei ole järjestetty kaverisynttäreitä. Ei olla aina jaksettu tai sitten ne on jotenkin unohtunut, kun lapsikaan ei ole niistä aina maininnut mitään.

Alla lista, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon etukäteen kaverisynttäreissä ja mitkä jutut ovat toimineet meillä.

Vieraat

Ketä kavereita lapsi haluaa kutsua? Kenen kanssa tiedät, että hän on kaveri? Haluatko kutsua koko luokan tai esim. kaikki pojat luokalta. Vai pelkästään sen yhden tai kaksi ihan parasta kaveria. Kysy kutsun yhteydessä kavereiden allergiat, jos et niitä tiedä.

Juhlapaikka

Muista varata paikka ajoissa, jos vietätte ne varattavassa paikassa. Pääseekö kaikki sinne omalla kyydillä vai pitääkö teidän kuljettaa kaikki lapset? Me ollaan pidetty synttärit aina kotona tai kotipihalla. Kaverit ovat tykänneet, koska on nykyään melkein erikoisempaa tulla jonkun kotiin synttäreille. Lähileikkipuistokin voisi olla kiva paikka, jos ei asu omakotitalossa. 

Teema

Onko lapsesi prinsessatyttö, heppahullu, ninjafani tms.? Aiheiden ympärille pystyy kehittämään kaikenlaista koristelua ja tekemistä. Teemaa ei kuitenkaan tarvitse olla! Meillä ei yleensä ole ollut, koska lapset eivät ole fanittaneet jotakin yhtä asiaa niin selkeästi.

Tarjoilut

Vähän suolaista ja makeaa. Muista huomioida allergiat. Itse leivottu on aikuisen mielestä parasta, mutta yleensä lapset eivät osaa arvostaa sitä niin paljon. Aivan hyvin voi hakea kaiken valmiina kaupasta. Täytekakut ovat hienoja, mutta usein lapset vain maistavat niitä ja sitten se harmillisesti jää lautaselle.  Valmiiksi pilkotut hedelmät tekevät hyvin kauppansa.

Astiat ja koristelu

Ekologisuus vai helppous? Kertakäyttöastiat, pillit, ilmapallot, serpentiinit, viirit ja muut sellaiset. Vai posliiniastiat, koristeita kierrätystarvikkeista, pelkät luonnonkukat ja kynttilä. Kun kattaa kaiken valmiiksi pöytään liinan päälle, kynttilät, kukat, lautanen, lusikka, lasi ja ehkä jotkin servetit, on kattaus jo sellaisenaan juhlava ja erityinen.

Tekeminen

Vuokratussa paikassa on yleensä valmiina kaikki tekeminen. Pelataan tai vain riehutaan yhdessä. Kotona ja ulkona kannattaa olla vähän mietittynä tekemistä, ettei se mene sokerihumalassa vaaralliseksi riehumiseksi pelkästään. Meillä on tykätty perinteisistä leikeistä, piilosta sisällä tai ulkona, leikkimieliset ratsastuskilpailut keppihevosilla, temppuja vuorotellen nurmikolla, lipunryöstöä, jalkapalloa, aarteenetsintää, lasten jousipyssyllä ammuntaa valvotusti, hippaa jne.

Kilpailuissa kannattaa antaa kaikille samanlainen palkinto, ettei kenellekään jää ikävä mieli synttäreistä. Esimerkiksi tikkari, laku tai jokin muu ihan pieni juttu. Pääasia on kuitenkin siinä itse leikissä, eikä palkinnossa.