Milloin olen töissä?

05.10.2020

Tämä yrittäjyys on pistänyt minut miettimään työntekoa ihan uudelta kantilta. Mikä on työtä ja mitkä asiat lasketaan työksi? Minkä mittaisia työpäiviä minä teen tai haluan tehdä? Olenko töissä vain silloin, kun joku maksaa minun tekemisestä jotain minulle?

Palkkatöissä, toisen alaisena ollessani, se oli selkeä juttu. Jos tein töitä kahdeksan tuntia, sain kahdeksasta tunnista palkan. Jos taas nyt lähden lenkille ja samalla suunnittelen mielessäni työasioita, otan kuvia mainoksiin tai muuhun työtarkoitukseen, olenko silloin töissä vai vapaa-ajalla?

Olenko töissä silloin kun lajittelen kuukauden tulot ja menot ja lähetän ne kirjanpitäjälle? Olenko töissä nyt, kun istun täällä tyhjässä kodissa kirjoittamassa tätä tekstiä? Tai kirjoitan jotain muuta. Nautin kirjoittamisesta ja toivon, että kirjoittamalla opin paremmaksi kirjoittajaksi. Ehkä sekin voisi tuoda minulle tulevaisuudessa jotain työtä jossakin muodossa.

Olenko töissä silloin, kun pesen omia ikkunoitani? Pesen niitä varmistaakseni vain sen, että osaan niitä varmasti vielä pestä myös asiakkaan luona. Tämä on kuitenkin sellainen homma, joka on odottanut pitkän aikaa, että saan sen tehtyä.

Olenko töissä silloin, kun omaksi huvikseni neulon jonkun vauvan tuotteen ja sitten myynkin sen jollekin, enkä anna lahjaksi läheiselle?

Toisaalta, onko tällä asialla ihan hirveästi väliä, jos kuitenkin nautin suurimmasta osasta juttuja mitä tällä hetkellä teen ja saan sellaisen toimeentulon minkä tarvitsen?

On näillä väliä. Joskus kivojakin asioita voin tehdä liikaa ja sitten väsyn ja uuvun. Ja haluan kuitenkin, että minun elämässä löytyy aikaa myös niille muille erittäin tärkeille asioille, mitkä ei millään tavalla liity töihini. Perhe ja perheen kanssa touhuaminen, kirjat, pyöräily, lentopallo, ystävät ja sukulaiset. Oleminen, ilman työajatuksia.