Mitä toisen ihmisen kunnioitus on?

06.10.2018

En oikein tiedä mitä kunnioittaminen tarkoittaa konkreettisesti.

Onko kasvatustavat muuttuneet paljon 15-20 vuodessa, vai onko ihmisen perusarvot muuttuneet? Varmaan molempia.

Asioin usein yhdessä pikkukaupassa erään ammattikoulun vieressä. Lähes jokaisella kerralla siellä on paljon 15-18 vuotiaita nuoria. Seurailen ja kuuntelen heidän juttujaan ja hämmästelen usein heidän tapaa puhua toisillensa. Usein tuntuu että siitä puuttuu kaikki kunnioitus toista ihmistä kohtaan. Mennään minä edellä.

Yhdellä kerralla yksi tyttö oli ottanut ostoksia käsiin ja vähän ennen kassaa pukkasi käsillä kahta poikaa ja vaati heiltä tietää kumpi nyt maksaa hänen ostoksensa. Kumpikin sanoi että en mä ainakaan. Tyttö vaan tuumas että pitäähän teijän maksaa ja ottakaa vaikka kivi-paperi-sakset-peli ja katotaan kumpi maksaa. Toinen oli heti valmis mutta toinen ei halunnut.

En nähnyt kuka ostokset maksoi, mutta kuulin kyllä kun tyttö jankutti kun ei hänellä ole rahaa ja jommankumman on vain maksettava.

Teki mieli mennä vähän puhuttelemaan tyttöä. Miksi edes kerää ostoksia jos ei ole rahaa vai huijasiko se. Ja poikaraukat. Jos se on tuommoista usein.

Toisena päivänä oli lauma poikia kassajonossa ja tällä kertaa tuli poika, joka työnsi omat ostokset jonkun muun paikalle hihnalle ja totesi vaan että sä sit maksat nää. Toinen poika siihen että enhän maksa. Niin mutta kun ei mulla ole rahaa näihin ja sulla on paljon enemmän.

Aivan käsittämätöntä. Onko heillä liikaa rahaa tai ovatko he saaneet kotona kaiken mitä haluavat ja kuvittelevat että sama jatkuu kavereitten kanssa?

Ja nämä kaksi kertaa ei tosiaan ole ainoita kertoja kun olen kuullut näitä keskusteluja.

On siellä onneksi hyvin käyttäytyviä suurin osa. Mutta silmiinpistävän usein tuommoista.

Yhtenä päivänä minua ilahdutti kun yksi tyttö meni kysymään myyjältä tarviiko hän apua kun on kädet täynnä tavaraa ja ne pitäisi asetella paikoilleen. Myyjä oli tällä kertaa tympeä ja vastasi vaan että en tartte. Ei edes kiittänyt avun tarjouksesta. Toivottavasti tyttö tympeästä vastauksesta huolimatta jatkaa tuollaisella tavalla toimimista.

Sitä myyjääkin jäin miettimään että oliko hän vain kyllästynyt nuorison pyörimiseen vai eikö hänkään enää osaa kohdella toista kunnioittaen.

Joskus kun puolisoille sanotaan että kilpailkaa toistenne kunnioittamisessa, mietin mielessäni että miten, käytännössä?

Onko se sitä että huomaamme toisemme, ajattelemme toisiamme, toimimme niin että toinen ilahtuu ja tuntee itsensä hyväksytyksi juuri sellaisena kun hän on?

Entä vanhempien kunnioitus, se on varmaan samanlaista mutta myös pikkaisen erilaista. Onko se sitä että kuuntelemme heidän neuvojaan, toimimme myös niin että emme pahoita heidän mieltään tarkoituksella ja hyväksymme heidän vanhan kansan ajattelutavat. Vaikka emme aina toimisikaan niin kun he opettavat.

Edelleen mietin, mitä muuta se kunnioitus tarkoittaa.