Miten säästää rahaa?

24.07.2020

Kukaan ei tiedä mitä syksy tuo tullessaan. Tuoko se uuden korona-aallon vai ei. Päätin varautua jo alkukesästä siihen, että töitä ja toimeentuloa voi olla vähemmän. Mietin kaikkia pieniä ja isoja keinoja miten voin säästää rahaa syksyä varten, varmuuden vuoksi.  Alla 14 kohdan lista, mistä me säästetään tällä hetkellä ja mitä on minusta hyvä huomioida säästämisen aloittamisessa. Monet ovat sellaisia tapoja, mitä olisi aina hyvä käyttää. Tiedän myös sen, että kaikki ei voi mistään alla olevasta kohdasta säästää, koska ei välttämättä ole mitään noista menoista olemassakaan.

1. Syy säästämiselle

Mieti miksi haluat säästää rahaa, mikä on se tärkeä asia mihin tarvitset säästöjä. Jos ei ole hyvää syytä, niin minulla ainakin helposti käy niin, että unohdan kokonaan säästämisen ja ostan pikkujuttuja. Onko syynä lomamatka, asunto, auto, vene, kesämökki, pahanpäivän varakassa, vai se, että haluat oppia elämään säästäväisemmin ja ehkä siksi myös vähemmän työteliästä arkea.

2. Polttoainekulut

Yhdistele työmatkoja, kirjastossa ja ruokakaupassa käyntejä ja muita menoja niin, ettet aja edes takaisin montaa kertaa. Käytä julkisia, jos se on mahdollista ja jos se on halvempaa.

3. Kuukausimaksut

Äänikirjasovellukset, musiikkisovellukset ja kuntosali. Kirjastosta saa musiikkia ja kirjoja. Ei niin kattavasti ja nopeasti, mutta niilläkin pärjää erinomaisesti. Ulkona liikkuminen, monin eri tavoin, on ilmaista ja netti on pullollaan ilmaisia jumppavideoita.

4. Vaatekaappi

Siivoa oma ja lasten vaatekaappi. Hävitä liian pienet ja sellaiset mitä et ole viimeiseen vuoteen käyttänyt. (Juhlavaatteita lukuun ottamatta.) Löytyykö kaapista sittenkin jo muutama perusteepaita, mutta ne on vain kaapin perällä piilossa? Tai jokin muu vaate, minkä olet vain unohtanut sinne toisten vaatteiden alle. Ja kuinka monet housut oikeastaan tarvitsen? Viikossa pärjää kaksilla tai kolmilla housuilla ja jos käyttää paljon hameita, niin melkein yksillä housuilla. Suosi uusien vaatteiden hankinnassa kirppareita, kaverin tai sisaruksen kaappia.

5. Työpäivän ruokailut

Ota eväät kotoa. Jos et voi kylmäsäilytyksen takia ottaa ruokaa, ota edes välipalat kotoa. Hedelmiä, vihanneksia valmiiksi kuorittuina, vesipullo ja keitä vaikka kahvit termariin, jos et saa niitä työpaikalta ilmaiseksi.

6. Valitse ruokakauppa

Aina se halvin ei ole paras vaihtoehto. Meillä on kaikkein halvimpaan ruokakauppaan pisin matka. En käytä sitä matkan takia ja siksi, että siellä ei myydä kaikkea mitä minä tarvitsen. Käyn yhdessä isossa. Jos en säästä siinä ihan niin paljon rahaa, niin ainakin säästän siinä aikaa ja hermoja. Niitä vielä tärkeämpiä juttuja.

7. Ruoka

Ostan usein halpismerkkisiä ruokia. Kotimaista, pirkkaa, rainbowia, extraa ja mitä muita niitä on. En tiedä onko minulla huono makuaisti, mutta suurin osa on niistä minusta yhtä hyviä, kuin ne kalliimmatkin merkit. Kausituotteet ja punalappuset tuotteet päätyvät myös minun kärryyn.

8. Harrastukset

Voiko lapset olla ilman kalliita ja aikataulullisesti sidottuja harrastuksia? Voi! Meillä on osalla lapsista ollut näitä harrastuksia, mutta osalla ei. Tänä syksynä niitä ei ole kenellekään tiedossa. Voisiko olla perheen yhteinen säännöllinen harrastusilta? Voisi mennä aina torstaisin metsäretkelle tai pyöräilemään hyvien eväiden kanssa tai joskus uimahalliin, pelata lautapelejä kotona, tai osallistua johonkin ilmaiseen kulttuuritapahtumaan.

9. Lomat

Suomessa ja meidän lähellä on paljon paikkoja missä emme ole käyneet. Suurin osa ilmaisia. Tänä kesänä on taas nähty uusia, kauniita paikkoja Suomessa. Tämä on meille erittäin helppo säästökohde, koska emme ole tähänkään asti lomailleet ulkomailla yhtään ja kalliita paikkoja muutenkin vältelty.

10. Harvenna kauppakertoja

Käy kerran viikossa tai vielä harvemmin ruokakaupassa. Tämän olen huomannut vaikuttavan suuresti rahan määrään, mikä ruokakauppaan kuluu. Tietääkseni en kauheasti tee heräteostoksia. Toisaalta sitten käy monesti niin, että kaapista loppuu vaikka leivänpäälliskinkku tai leipä, ennen seuraavaa suunniteltua kauppareissua. Itseäni se ei haittaa, koska aina ei tarvitse olla niin runsaita päällisiä leivällä ja puurokin sopii hyvin leivän tilalle, jos ei ehdi tai jaksa sitä leipää itse leipoa.

11. Pikkuherkut

Palkitsin itseni ennen aina pienellä herkulla kaupassa käydessä, koska en tykkää siitä hommasta. Laskin, että jos käyn kaksi kertaa viikossa kaupassa ja joka kerta ostan sen 50 sentin suklaapatukan, se on vuodessa 52 euroa. Aika paljon. Lopetin tämän. Aluksi se oli todella vaikeaa, koska ne patukat on niin näppärästi siinä kassan vieressä ja siinä jonottaessa on helppo itselle sanoa, että kyllä minä olen tämän taas ansainnut. 

12. Lainojen lyhennykset

Voisiko asuntolainasta ottaa lyhennysvapaata siksi, että saisi sen hätävararahan kerättyä jemmaan tai maksettua visalaskun pois? Tätä ei olla kokeiltu, mutta ollaan joskus kyllä mietitty. Jos olisi useampi kulutusluotto, (joita meillä ei onneksi ole), tämä olisi varmasti hyvä vaihtoehto. Saisi vähennettyä sitä pakollisen rahasumman määrää kuukaudessa ja jatkossa voisi laittaa sen vaikka säästöön.

13. Siirrä säästöt

Siirrä kuukaudessa säästöön menevä summa pois käyttötililtä toiselle tilille tai nosta vaikka käteisenä kirjekuoreen jemmaan. Sitä summaa on mukava seurata, kun se pikkuhiljaa karttuu. Käyttötilillä sitä ei huomaa ollenkaan ja vahingossa taas käyttää sen johonkin "tärkeään".

14. Oma hemmottelu

Mikä on se tärkeä juttu, mihin haluat käyttää rahaa? Niitäkin voi olla, koska ei kaikesta tarvitse kuitenkaan luopua. Monet asiat voi korvata halvemmalla tai ilmaisella asialla, mutta ei aina pysty tai kannata. Minä en aio luopua lentopallosta, se on niin tärkeä minulle. Se tosin maksaa vain kaksi euroa kerta, että ei se kallis ole. Ja toinen missä me ei aina haluta pihistellä, on hyvät retkieväät.