Murupiirakka

27.08.2020

Tämä murupiirakka on yksi minun lempiohjeistani. En tiedä sen alkuperää, tätä on leivottu minun lapsuuden kodissani paljon. Parasta tämä on minusta puolukasta tehtynä, mutta siihen käy muutkin marjat ja hedelmät, ne mistä itse tykkää. 

Pidän sellaisista nopeista ja helpoista ohjeista, joihin löytyy aineet aina kaapista. Perusohjeista, joita voi myös vähän muokata ja joiden ainesosat eivät ole niin millin tarkkoja.

Aineista muutama vinkki. Voin tilalta voi käyttää mitä vain leivontaan sopivaa rasvaa. Voi on minun lemppari. Piirakka onnistuu myös gluteenittomista jauhoista, mutta niitä pitää laittaa hieman vähemmän, kuin vehnäjauhoja. Piimän tilalta voi käyttää mitä vain hapanmaitotuotetta. Minä laitan monesti jugurttia, maustamatonta tai maustettua. Olen käyttänyt myös vanhaksi mennyttä kermaviiliä tai ranskankermaa. Jos käyttää hedelmän paloja marjojen tilalta, niitä menee deseissä mitattuna enemmän, kuin marjoja. Ja vastaavasti hilloa menee vähemmän deseinä, kuin marjoja. Oman maun mukaan tämäkin.

Murupiirakka

250g voita
3dl sokeria
6dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
2tl soodaa
2tl leivinjauhetta

1 kananmuna
1,5dl piimää

5dl kokonaisia puolukoita

1. Sekoita kuivat aineet keskenään
2. Lisää sulatettu voi joukkoon. Seoksesta tulee murumaista.
3. Ota 1/3 osa muruseoksesta erilleen.
4. Lisää isompaan muruseokseen muna ja piimä.
5. Sekoita ja levitä pellille. Taikinaan saattaa jäädä murupaakkuja, mutta ne eivät haittaa. Tasoittuvat paistaessa.
6. Laita taikinan päälle marjat, hillo tai hedelmän palat. 
7. Ripottele päälle erilleen otettu muruseos.

220°C n. 15-20 min.

Nauti lämpimänä vaniliajäätelön kanssa ja kylmänä vaniliakastikkeen kanssa.

Tai ihan vain yksistään, ilman lisukkeita.