Paineita äitiyteen somesta

03.11.2020

Sain ensimmäiset vauvani reilusti yli kymmenen vuotta sitten. Siihen aikaan ei ollut vielä niin laajaa somemaailmaa. Tai ei ainakaan minulla ollut. Minulla oli Facebook, mutta en osannut silloin vielä käyttää sitä niin monipuolisesti, kuin nykyään. No, en osaa vieläkään, mutta kuitenkin.

Useat vanhemmat käyttivät vauva.fi-palstaa. Mahdollisesti oli muitakin tällaisia vanhemmille suunnattuja keskustelupalstoja, minä en niistä tiedä. En koskaan mennyt tuonnekaan palstalle, koska en kokenut sitä niin tarpeelliseksi, että olisin nähnyt sen tietokoneen käynnistämisen vaivan ja hitaan netin. Se oli siis liian hankalan matkan päässä. Ja silloinhan ei vielä puhelimissa ollut nettisivuille menemisen mahdollisuutta. Joskus neuvolassa käydessä luin Vauva tai Meidän perhe -lehteä. Kaikki raskauteen, vauvoihin, äitiyteen ja vanhemmuuteen liittyvä tieto tuli neuvolasta, sairaalasta, ystäviltä tai sukulaisilta.

Tämä siis vain taustana tälle minun pohdinnalle, miten minä en aikoinani kokenut paineita äitiydestä niin paljon ja samalla tavalla, kun mitä ehkä nyt ensimmäisen vauvan saava äiti.

Nyt seuraan aktiivisesti Instagramissa paljon vauva- ja lapsiperheitä. Heillä on paljon ihania asioita erityisesti raskaus ja vauva-aikaan liittyen, mitä minulla ei silloin ollut tai ei ollut tapana vielä siihen aikaan. Ja he pohtivat paljon asioita, joita itse en ole hoksannut edes ajatella. Erittäin hyviä pohdinnan asioita ja välillä todella hassuja.

Monet ottavat tai otattavat kauniita raskauskuvia, vauvasta 1kk, 2kk, 3kk -kuvia jne. Erilaisten teemojen kanssa kuvia, esimerkiksi syksy, joulu, kesä, halloween -kuvia. Monilla on näitä varten ostettuja kylttejä, kortteja tai vastaavia. Ihania, mutta älä äiti ota paineita niistä, jos se ei ole sinun juttusi!

Somessa saa nykyvanhempi paljon helpommin ideoita  vaikka juhlien koristeisiin, kuin mitä yli kymmenen vuotta sitten. He löytävät helpommin tiedon esimerkiksi asiaan, mikä todennäköisimmin aiheutti vauvalle äkillisen ihottuman. Mitä kannattaa asialle tehdä ja kokeilla. Somesta saa paljon vertaistukea kaikkeen vauva-aikaan liittyen. Erityislapsesta lähtien, aina sinne vauvan vaatevalintoihin asti. Hieno asia siis!

Minä soitin äidille, siskolle tai toiselle äitiystävälle ja mietin heidän kanssa kaikkia näitä ja paljon muita asioita. Ei sekään huono ollut ja varmasti sitäkin tehdään vielä. Ennen tuli ehkä enemmän oltua kunnolla puheissa läheisten kanssa. Nyt katson paljon asioita googlen kautta. Sieltä tulee vastaan heti ne pahimmat syyt, mitä jokin pieni vaiva voi ihmisellä tarkoittaa. Nykyään pitää osata paljon paremmin suodattaa tietotulvaa ja lukea asioita kriittisemmin. Onko tieto oikea tai väärä tai todennäköinen omassa tapauksessa.

Olen iloinen, että sain ensimmäiset vauvani silloin. Otan sen verran herkästi paineita vielä nykyäänkin, muiden äitien tavoista olla äiti. Eri tilanteiden hoitamisesta lasten kanssa, kasvatuksellisista asioista. Toinen äiti tai vanhempi tuntuu usein hoitavan asiat niin paljon paremmin, rennommin ja hyvin. Itse kuitenkin tunnen lapseni ja perheeni parhaiten ja tiedän mikä tapa toimia sopii meille parhaiten. Monia asioita voi tehdä kuitenkin monella tapaa ja mikään ei ole väärä tapa. Ennen oli helpompi toimia sen oman fiiliksen mukaan vanhemmuudessa, vaihtoehtoisia tapoja toimia oli niin vähän tiedossa.

Kaikkien äitien, varsinkin nyt somen aikana ensimmäisiä vauvoja saavien äitien, toivon muistavan sen, että äiti tuntee aina oman vauvansa parhaiten, ei se naapurin neuvoja antava äiti tai hyvää tarkoittava anoppi, saatikka somessa olevat tuhannet muut äidit. Se mikä toimii toisella perheellä, ei välttämättä kuitenkaan toimi teillä.