Pula hoitajista päiväkodeissa

13.02.2021

Tämä on vain minun kokemus nyt ensimmäisen kuukauden jälkeen keikkatyöläisenä päiväkodeissa. Ei varmasti koko totuus tässä kunnassa, eikä varsinkaan koko maassa, mutta ehkä kuitenkin jotakin samaa löytyy ympäri maata. Ajatukseni saattaa muuttua kevään aikana, kun pidempään teen tätä työtä.

Osasyynä korona, pienenpienestäkin oireesta on hoitajan jäätävä kotiin, mutta myös muitakin syitä näen, kun juttelen vakituisten hoitajien kanssa. Väsymystä, hoitajapulaa, enenevissä määrin erityistä tukea tarvitsevia lapsia, lomien pitämisen vaikeus tiettyinä ajankohtina tai epäreiluus työkavereiden kesken ajankohdasta. Jne.

Kuukauden aikana olen ollut viidessä eri päiväkodissa ja kahdeksassa eri ryhmässä. Hoitajapulasta kertoo minusta paljon myös se, että uudessa paikassa heidän seurattua muutaman tunnin minun työskentelyäni, kysytään olisinko vapaa myös seuraavana päivänä, tai koko seuraavan viikon, tai kuukauden päästä olevan jonkin tietyn loman ajan. 

Itselle siitä tulee erittäin hyvä mieli, kun kehutaan. Kerrankin olemme saaneet hyvän sijaisen! En tiedä millaisia muita sijaisia heillä on ollut, sitä eivät onneksi koskaan kerro, vaikka kiinnostaisihan se tietää. Onnistunut fiilis siitä tulee, mutta toisaalta kertoo paljon hoitajapulasta. Tartutaan heti kiinni, vaikka olen epäpätevä työhön. Kouluja käymätön.

Minun on jo kuukauden aikana pitänyt opetella sanomaan päiväkotien johtajille ei. Pyrin tekemään vain neljä päivää viikossa töitä. Se tuntuu itsestä parhaimmalta määrältä jaksamisen, perheen ja taloudellisen tilanteen kannalta. Monesti pidän vapaapäivän keskellä viikkoa. Ei, en ole käytettävissä huomenna. Ok, missä olet silloin? Öö, en missään, mutta muuta menoa. Ymmärrän johtajien mielenkiinnon missä muissa päiväkodeissa olen hommissa, mutta silloin kun en mene mihinkään, on vaikea vastata jotakin.

Töitä olisi viidelle päivälle, sen verran paljon tulee pyyntöjä. Pyynnöt tulevat enimmäkseen tekstiviestillä rekrystä, mutta myös johtajilta suoraan niistä päiväkodeista, joissa olen jo ollut. Eräänä päivänä tuli 14 pyyntöä. Sille päivälle en voinut ottaa mitään, joten kaikki viestit tuli minulle asti. (Jos otan/saan jonkin paikan, sen päivän pyyntöjä ei enää tule minulle.) En tiedä montako meitä keikkalaisia on, mutta vaikea uskoa, että kaikki nuo paikat täyttyisi. Onko joskus päiväkodeissa tilanne, että hoitajia on liian vähän lain puitteissa? Sitä en tiedä varmasti, mutta sen saattaa aistia vakituisten puheista. Kerrotaanko sitä vanhemmille? Se olisi mielenkiintoista tietää, ja miten vanhemmat suhtautuvat tähän asiaan.