Sienipiirakka

28.09.2020

Kolmea Suomalaista asiaa en ole koskaan tehnyt. Soutanut soutuveneellä, uinut avannossa ja poiminut sieniä. Eilen otin ensimmäisen kosketuksen sieniin.

Naapuri pyysi minut kanssaan lähimetsään ämpärin ja veitsen kanssa. Hän tiesi, ettei minulla ole kokemusta asiasta ja en tunnista yhtäkään syöntikelpoista sientä. Ennakkoasenne minulla oli huono. Ajattelin, että sienten poimiminen on yhtä työlästä ja ärsyttävää, kuin marjojen poimiminen. Huomasin erehtyneeni ja siitä olen iloinen!

Ensinnäkin marjoja pitää olla kohtuullisen paljon, jotta niitä voi hyödyntää muuhunkin kuin naposteluun. Sieniä voi olla vähän ja ne voi vain heittää johonkin ruokaan mukaan. Sienet ovat isoja verrattuna marjoihin, joten pohjanpeiton saa ämpäriin huomattavasti helpommin kuin marjoista. Tietenkin vain sitten, jos niitä sieniä löytää. Tosin onhan se marjoissa sama, jos niitä löytyy.

Marjojen poiminta on jatkuvaa kyykkimistä ja poimurin heiluttamista, mutta sienten keräämisessä huomasin samoilevani rennosti metsässä ja aina silloin tällöin vain kyykistyin niitä keräämään. Lähdin ilman mitään tavoitteita ja epäillen metsään ja tulin sieltä niin iloisena ja tyytyväisenä.

Löysin suppilovahveroita (niitä me lähdimme etsimään) ja muutaman kantarellin. Nyt tunnistan jo kaksi ruokasientä. Se on enemmän kuin ennen. Saapa nähdä tuleeko tästä uusi innostus vai ei.

Tein sienistä piirakan ja kun ei ollut ohjetta ja sieniäkään ei mitenkään hirveästi, sekoitin muutaman eri ohjeen ja laitoin sekaan sitä mitä kaapista löytyi. Tuli niin hyvää, että päätin kirjoittaa sen tänne ylös talteen.

Piirakka oli hyvää koko perheen mielestä. Jäi sitä onneksi minulle vähän evääksi töihin.
Piirakka oli hyvää koko perheen mielestä. Jäi sitä onneksi minulle vähän evääksi töihin.

Sienipiirakka

Pohja

125g voita
4dl vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
1dl vettä

♡ Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola.
♡ Nypi pehmeä voi jauhoseokseen.
♡ Lisää vesi.
♡ Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan reikiä haarukalla.
♡ Paista pelkkää pohjaa 200°C uunissa 10 minuuttia ennen täytteen lisäämistä.

Täyte

0,5l sieniä
1 iso sipuli
150g pakastepinaattia
2dl kermaviiliä
3 kananmunaa
3dl juustoraastetta
2tl basilikaa
0,5tl suolaa
ripaus mustapippuria
100g fetaa

♡ Paista voissa pannulla pilkotut sienet ja sipuli.
♡ Lisää pakastepinaatit ja anna niiden sulaa.
♡ Sekoita kermaviili, munat, juustoraaste ja mausteet keskenään.
♡ Lisää sieniseos kermaviiliseokseen ja kaada pohjan päälle.
♡ Ripottele pinnalle feta.
♡ Paista 200°C 30-40 minuuttia.
♡ Tarjoile lämpimänä vihreän salaatin kera.