Stressitön joulun odotus

13.11.2020

Vasta muutaman vuoden olen tajunnut, että meidän perhe voi viettää juuri sellaisen joulun ja joulunalusajan kun halutaan. Meidän ei tarvitse tehdä kaikkea perinteistä ruokaa etukäteen, ei tarvitse osallistua kaikkiin joulutapahtumiin, ei hankkia perinteisiä tai vastaavasti juuri sinä vuonna muodissa olevia joulukoristeita. Aika myöhään tämän tajusin, yli kolmikymppisenä. Me tehdään nykyään juuri niin kuin itsestä tuntuu hyvältä, joskus enemmän asioita, mutta yleensä vähemmän.

Lahjat

Ehkä ainut asia joulussa mikä on pakko hoitaa etukäteen. Pidän listaa puhelimen muistissa lahjansaajista, lahjaideoista ja hankituista lahjoista. Lista on aina mukana ja kun kuulen lahjansaajan mainitsevan jotakin mitä hän tarvitsisi, kirjaan sen ylös ja mietin myöhemmin asiaa tarkemmin. Maininta saattaa tulla vaikka jo kesällä. 

En anna paljon lahjoja. Lahjat on usein tarpeellisia, itse tehtyjä, jokin palvelus toiselle tai jotakin tekemistä. Riippuen henkilöstä. Pyrin ajattelemaan lahjojen hankinnoissa ekologisuutta, kierrättämistä ja suomalaisuutta. Aina ei pysty, koska aika ja raha on rajallista kuitenkin.

Kodin koristelu jouluiseksi

Rakastan kynttilöitä, valoköynnöksiä, kynttelikköjä, lyhtyjä ja tähtiä. Niitä olen vuosien aikana keräillyt yksitellen ja itsekin jotakin koristetta joskus tehnyt paperista. Niitä on sen verran, ettei niitä enää tarvitse hankkia. Ehkä joskus kirpparilta tai kierrätyskeskuksesta tarttuu jokin oikein kaunis lyhty mukaan. Ulkona niitä ei voi olla liikaa.

Nostelen niitä laatikosta esille yksitellen, aina silloin kun sellainen fiilis iskee, että tuohon laitan nyt jonkin valon. Köynnösvalot toimii meillä myös sisällä yövalona koko tämän pimeän vuodenajan. Joulutähden ripustin muutama viikko sitten katossa valmiina olleeseen koukkuun. Näillä muutamalla pienellä asialla saa jo illoiksi kivaa tunnelmaa kotiin.

Jouluruuat

Ennen meillä oli joulupöydässä rosollia, koska ainahan sitä on joulupöydässä ollut. Siitä vähän maistettiin ja sitten heitin sen Tapanin päivänä roskiin. Ei kukaan siitä tykännyt. Nykyään en sitä meille hanki. Ennen myös ajattelin, että jouluksi on pakko olla pakastimessa isot määrät itse leivottuja rieskoja, joululimppuja, kakkua ja muuta hyvää. Ne on erittäin hyviä ja ne kyllä kuluu. Mutta ei se enää ole minulle pakollista. Jos en jaksa tai ehdi niitä leipoa, voin ostaa ne aivan hyvin kaupasta valmiina.

Kauppalistan kirjoitan aina, ettei tarvitse mennä joulunpyhinä kauppaan hakemaan mitään. Jouluruuat on tärkeitä ja haluan, että meillä on ne tietyt asiat joulupöydässä tai juhlapäivinä aamupalalla ja välipalalla. Kirjoitan ne ylös ja ostan ne valmiina kaupasta. Helppoa ja stressitöntä. Pieni kinkku, lohifilee, tuoremehu, hedelmät, salaattiaineet ja suklaa. Muutamia unohtui nyt tuosta, mutta on tässä vielä jouluun aikaa miettiä sitä. 

Joulutapahtumat

Monet joulujuhlat, joulumarkkinat, pikkujoulut erilaisilla kokoonpanoilla, joulukadun avajaiset ja monet joulumyyjäiset. Kaikki aivan ihania, tunnelmallisia juttuja. Mielelläni menen niihin. Viime vuonna meillä sattui samalle päivälle neljä eri tapahtumaa. Mietittiin mihin niistä osallistutaan, kun kaikkiin ei voi. Loppujen lopuksi emme menneet mihinkään. En muista tuliko joku sairaaksi vai emmekö osanneet päättää, mutta silloin huomasin, että hei, joulu tulee vaikka en kaikkeen osallistu. Pääsen joulun tunnelmaan ihan vain olemalla kotona, jos haluan. Se oli ihana huomata. Enää minun ei ole pakko näihin mennä, siis omasta mielestä pakko, vaan menen jos siltä tuntuu. Se on jännä juttu, miten sitä itse itselleen asettaa kaikenlaisia pakko-juttuja, ja sitten stressaa niitä. Voiko pöljempää olla? 

Tänä vuonna tilanne on taas eri. Ei ole näitä tapahtumia samalla tavalla. Voi olla, että sitten jos jokin pikkujoulu on pienellä porukalla, siitä tulee itselle tämän vuoden se pakko-juttu. Toivon kuitenkin, että osaan sen jo vähän paremmin miettiä, haluanko ja jaksanko ja pystynkö mennä.