Uusi unelma

02.10.2020

Löysin uuden unelman.

Olen aina pitänyt pyöräilystä ja sen tuomista monista mahdollisuuksista. Olen pyöräillyt nuoruudesta asti paljon, välillä pitkiäkin matkoja. Pyöräilyssä parasta on se vapauden tunne, mikä siitä minulle tulee. Mahtavaa on myös se, että ehtii katsella maisemia ja kuitenkin etenee sen verran nopeaa tahtia, että ehtii niitä nähdä paljon yhden lenkin aikana. Ja tietysti se liikunnan hyöty samalla.

Ostin neljä vuotta sitten maantiepyörän. Joinakin kesinä poljen tosi paljon ja toisina vähän. Välillä ihan unohdan sen, kun lähteminen ei aina ole niin helppoa lapsiperheessä. Käyn juoksemassa muutaman kerran viikossa. Se on nopeampi tapa saada liikunnallinen hyöty, kuin pyöräily. Tykkään myös siitä, mutta se ei ole sellainen liikunnan muoto, joka saa minut innostumaan ja nauttimaan toden teolla.

Se uusi unelma. Lähdin pari päivää sitten ystäväni pyynnöstä kokeilemaan hänen ja hänen miehensä sähköavusteisia maastopyöriä. Poljettiin metsäpoluilla, hiekkateillä ja asfaltilla. Sanoin ajon aikana moneen kertaan vähän eri muodoissa näitä lauseita: "ai että tämä on kivaa", "nyt on niin kaunista", "kierretäänkö vielä tuolta, ettei tämä ihan heti lopu?" jne. Nautin suunnattomasti vauhdista, maisemista ja seurasta. Ja poluilla oli kiva ajaa, kun pyörässä oli hyvät jouset.

Ensin ajattelin, että sähköllä polkeminen on vähän huijausta. Siis liikunnallisessa mielessä. Mutta sitten rupesin miettimään sen tuomia hyötyjä minun käytössä. Voisin rauhaksiin ajella vielä pidempiä matkoja. En muutenkaan pidä sellaisesta "rääkkiliikunnasta" niin paljon, kuin rauhallisesta. Ja kuitenkin sitä tehokkuuttakin saisi napsauttamalla vain sen sähköavustimen pois päältä.

Mietin myös työmatkoja. Olisi todella näppärää mennä töihin sähköpyörällä. Ei tulisi mennessä vielä hiki ja takastullessa voisi sitten kuitenkin polkea ilman sähköä itsensä hikeen, jos haluaisi. Tällaisella pyörällä voisi todennäköisesti polkea pidemmälle syksyyn ja aloittaa aikaisemmin keväällä hyvien renkaiden ansiosta, verrattuna maantiepyörään.

Uusi haave on siis sähkömaastopyörä. Se onkin sen verran arvokas hankinta, että hetken varmaan saan siitä haaveilla, ennen kuin se toteutuu. Täytyy käydä sitä ennen kokeilemassa ystäväni pyörää ja haaveilemassa lisää omasta.