Virkattu peitto

08.04.2020

Sain viime viikolla valmiiksi torkkupeiton. Halusin sellaisen peiton, joka olisi tarpeeksi iso aikuiselle. Monesti torkkupeitot on aikuiselle hiukan pieniä. Joko varpaat tai olkapäät jää peiton ulkopuolelle.

Joulukuun lopussa näin kuvia säätilapeitoista. Säätilapeitto on sellainen, että sitä neulotaan tai virkataan joka päivä vähän, sen päivän lämpötilan mukaan. Valitsin langat kullekin lämpötilahaarukalle. Aloitin peiton tammikuun ensimmäinen päivä. Puolen päivän aikaan vilkaisin lämpömittaria ja sen mukaan sitten tein peittoon raidan. 

Sitten siinä kävi niin, että talvi oli niin leuto ja lämpötila pysytteli koko kuukauden hyvin samoissa lukemissa, että pystyin käyttämään vain muutamaa väriä. Ne alkoivat jo uhkaavasti loppumaan. Kaikki langat mitä siihen valitsin oli jämiä ja moniakaan niistä ei saanut lisää kaupasta.

Päätin sitten purkaa peiton ja aloittaa uuden sillä periaatteella, että teen aina niin leveän raidan, kun yhtä lankaa sattuu olemaan.

Yleensä tällaiset suuritöiset käsityöt jäävät minulla kesken tai teen niitä monta vuotta, koska alkuinnostus lopahtaa niin äkkiä. Mutta tämän peiton kanssa ei käynyt niin. Kuulostaa hassulta, mutta jotenkin sain hyvää fiilistä siitä kun sain raidan valmiiksi ja sain aloittaa eri värillä uutta raitaa. En kerennyt kertaakaan kyllästyä virkkaamiseen.

Peiton mitat: pituus 190cm, leveys 95cm, paino n. 1,2kg ja silmukoita 125 kpl.

Käytin virkkuukoukkua nro. 6. Vähän isommalla koukulla kun virkkaa, mitä lankakerässä suositellaan, tulee löysempi ja samalla myös pehmeämpi lopputulos.

Virkkasin vain kiinteitä silmukoita.

Lankana on pelkästään Novitan 7 veljestä lankoja. Suurin osa on minun laatikosta. Muutaman jämäkerän sain siskolta ja äidiltä. Joidenkin lankojen alkuperästä ei ole tietoa. Osa langoista on myös aika vanhoja. Esimerkiksi tuo ruskea on jostakin 90-luvulta. Neuloin siitä yläasteikäisenä silloin itselleni pannan, joka on vieläkin käytössä. Sitten siinä on ainakin seuraavien minun tekemien villasukkien ja muiden käsitöiden jämiä. Vanhoja töitä on mukava muistella tämän peiton kanssa.